Lichaam en Geest

Zitbesitas

In een wereld vol technologie maken we het leven elke dag een beetje makkelijker. Maar is makkelijker ook beter? We kijken even naar je zitgedrag. Beeld je even je doorsnee dag in. Hoeveel tijd besteed je al zittend en wat doe je dan? We zitten meer dan we denken. In de wagen, op je werk, thuis aan tafel, ’s avonds in de zetel, … . Zitten is het nieuwe roken.

Wat is te veel?

Wanneer je langer dan 30 minuten op rij neerzit, dan zit je teveel. Onderzoekers raden aan om na een maximale zitperiode van 30 minuten even recht te staan. Je hoeft absoluut geen volledige work out te gaan doen op dat moment. Even je lichaam activeren is ruim voldoende. Hoe je dit kort activeert lees je onderaan.

Heel de dag zitten en dan naar de fitness, toch?
Nee, helaas kan gedane schade niet ingehaald worden. Je lichaam is gemaakt om een constante te bereiken en te behouden. Het toepassen van een intervalsysteem met pieken en dalen is dus niet lichaamseigen. Met andere woorden, het helpt niet om je lichaam gedurende de dag te verwaarlozen om dan ’s avonds een overdosis aan recuperatie te voorzien.

Wat zijn de gevolgen?

Te veel zitten is slecht voor gans je lichaam en zeker wanneer je zithouding dan nog eens slecht is. Concreet zet je teveel constante spanning op bvb. je rugspieren door krom te gaan zitten en gebruik je je beenspieren ronduit ondermaats wanneer je zit. Ook druk wordt de borstholte in elkaar gedrukt tijdens het zitten waardoor de longen minder plaats hebben en een diepe ademhaling niet haalbaar is. De zuurstof- en bloedtoevoer naar je organen is niet meer optimaal. Ze gaan hierdoor minder functioneren.

Enkele gevolgen:

  • verlies van concentratie
  • overbelasting van de nek- en rugspieren
  • hart- en vaataandoeningen
  • spataders
bewegingsdriehoek-klein

Hoe dan wel?

Probeer dus elke 30 minuten eventjes recht te staan om te wandelen of te bewegen. Verplicht je werk je toch van veel neer te zitten, las dan simpele beweeg momenten in zoals: rechtstaand bellen, iets te drinken halen, naar de printer wandelen, de trap nemen enzoverder. Ik geloof er sterk in dat bewustwording je al enorm vooruit kan helpen! Probeer de komende dagen je even te realiseren wanneer je zit en hoe lang je daar al zit. Oja, geen zin is ook absoluut geen excuus. Zoals je al weet streeft je lichaam naar balans en een constante. Maak je je lichaam het gewoon om een luie constante aan te nemen. Sta er dan ook niet van verstelt dat je geen zin zal hebben in iets inspannends. Wees je hiervan bewust en maak je lichaam gewoon om lekker energiek te zijn!

Tip!

Je beweging op een toegankelijke manier opvolgen? Begin met je stappen te tellen! Een stappenteller kan je makkelijk downloaden op je smartphone en hij houdt je activiteit bij voor je. Gebruik de informatie die je er uit krijgt niet als pushmiddel (tenzij je dat wil natuurlijk) maar eerder om je bewust te worden van hoeveel je nu net beweegt! Neem een kijkje op de website van 10.000 stappen en raak vooruit!

Liever visueel?

Dit filmpje op YouTube geeft een mooie uitleg over de effecten van zitten

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Bron
Gezond Leven

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button