Van bacterie tot Bach en terug.

Gepost door op 15 augustus 2017

Een zoektocht naar de bron van onze ‘ziel’

Vijfentwintig jaar na Dennetts meesterwerk over het bewustzijn verschijnt de opvolger: Van bacterie tot Bach en terug, waarin hij onderzoekt hoe je abstracte begrippen als ziel, intelligentie en creativiteit kunt beschrijven. Hij gebruikt biologie en computerwetenschap, vooral het onderzoek naar kunstmatige intelligentie, en komt zo tot een nieuwe visie op de menselijke geest. Een baanbrekend filosofisch meesterwerk.

Daniel C. Dennett

© Foto: Merlijn Doomernik

Hebben we een vrije wil? Wat betekent bewustzijn? Wat gebeurt er wanneer iemand denkt? Over deze grote vragen buigt filosoof Daniel C. Dennett zich al zijn hele carrière. In 1991 verscheen van hem Het bewustzijn verklaard, een boek dat wetenschappelijke zorgvuldigheid paarde aan aangename brutaliteit. Een verklaring, voor minder deed hij het niet. Dit boek vestigde zijn naam en reputatie en Dennett is sindsdien niet meer weg te denken uit het intellectuele landschap. Dat is ook te danken aan het feit dat hij altijd bereid is om in publieke fora na te denken over die grote, filosofische begrippen waarop het zo moeilijk is vat te krijgen. ‘Ja, we hebben een ziel, maar die bestaat uit talloze kleine robots’, zegt Dennett, een mooi beeld om uit te leggen dat, hoe ongrijpbaar de ‘ziel’ of het ‘bewustzijn’ ook is, er wel exacte, controleerbare zaken aan ten grondslag liggen. Even ongrijpbaar is de vrije wil: ja, die bestaat volgens Dennett, en dat die tot stand komt in talloze chemische processen is daarmee niet in tegenspraak: lichaam en geest werken altijd samen, je kunt zeggen dat ze samenvallen.

Dennetts veelzijdigheid blijkt uit het feit dat hij deze ideeën niet alleen prachtig heeft opgeschreven, maar dat hij ook in staat is die voor een groot publiek over het voetlicht te krijgen, getuige zijn optredens in de vpro-series Een schitterend ongeluk en Beagle. In het kielzog van Darwin.

Praktische Informatie

Auteur: Daniel C. Dennett
ISBN: 978904525827
Pagina’s: 560 blz
Adviesprijs: € 34,99

Weldra ook als e-book.

Uitgeverij: Atlas Contact
Kopen: Site Atlas Contact

Wie is Joni Team

Nina Lenaerts en Jorge Gomes zijn als echtpaar een (h)echt team dat mensen wil helpen die op zoek zijn naar een goede en gelukkige levensweg. Hij is een Reiki 2 en geeft met zijn handen positieve energie door aan de mensen die dat willen ontvangen. Zij is een ervaren kaartlegster en actief met de pendel. Zij begeleidt mensen die op zoek zijn naar zichzelf met kaarten en pendel als ondersteuning.