De Spirituele Keuken

Panzanella Salade

Een boerengerecht uit het Italiaanse Toscane.

Panzanella is een boerengerecht en kent zijn origine uit het Italiaanse Toscane. Bij de boeren ging echter niets verloren, wanneer de tomaten in het hoogseizoen in overvloed waren werden ze verwerkt met het dag oude brood. De naam zou komen van “pane” Italiaans voor brood en “zanella”, een diep bord waarin het wordt geserveerd.

De basis van deze Toscaanse salade bevat tomaten en een dag oud brood. Op deze basis kan je gemakkelijk talloze variaties brengen door het toevoegen van andere groenten zoals bosui, olijven, mozzarella, … Start zeker eens met deze basis bereiding, eenvoudig te maken en verbazend lekker!

Panzanella is niet zomaar weer een tomaten salade!
Het brood is krokant en sappig, tezamen met de komkommer en tomaten vormt het een zeer verfrissend bijgerecht voor op warme zomeravonden.

Ingrediënten

 • sappige rijpe tomaten 400gr , bij voorkeur gemixte variëteiten.
 • dag oud of vers brood, voorkeur ½ Ciabatta
 • ¾ komkommer
 • ½ teen look
 • rode wijnazijn
 • verse basilicum
 • olijfolie extra virginé

Bereiding

 • Snij de tomaten, komkommer, basilicum in stukjes. Doe deze in een grote mengkom.
 • Voeg zout, peper en een beetje suiker toe (het zout en de suiker zorgen dat het sap uit de tomaten komt). Voeg enkele eetlepels rode wijnazijn toe, dit vormt de basis voor de vinaigrette. Hou je van look, dan is een mespuntje geperste look zeker voldoende.
 • Roer het mengsel om en laat het minstens 30 minuten rusten.
 • Snij het brood in blokjes en rooster ze goudbruin in een pan op een medium hoog vuur, gebruik hierbij flink wat olijfolie. Neem je tijd om ze als croutons te roosteren. Ze zijn klaar als ze aan de buitenkant krokant zijn en zacht vanbinnen. Laat ze vervolgens afkoelen.
 • Voeg het brood toe aan de tomaten. Meng het geheel voorzichtig om. De vinaigrette wordt nu door het brood opgezogen.
 • Laat het zeker nog een twintig minuten rusten alvorens te serveren.
 • Smakelijk !

Roman Pauwels

Met een passie voor muziek, koken en kunst ben ik vol passie op zoek naar antwoorden in het leven. Het onverklaarbare boeit mij enorm, en dat deel ik in mijn zoektocht als redactielid van De Spirituele Wereld. Reeds 15 jaar werk ik met de Tarot kaarten en ben ik gepassioneerd in oude orakels zoals de Noorse Runen, I Tjing, Ogham, ... Reeds 9 jaar doe ik ook foto reading en werk ik met de Gene Zijde.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button