Kruidenliefde

Honingkruid (Stevia)

Honingkruid, stepa, suikerplant of in de volksmond stevia allemaal benamingen voor dezelfde plant.

Honingkruid of stevia is een meerjarige plant uit de composietenfamilie die uit het subtropische en tropische zuid en centraal Amerika komt.  In het wild komt hij nog voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilie en Paraguay.  De plant wordt daar al eeuwen gebruikt als zoetmiddel voor dranken en kruidenextracten.

Vanaf 2 december 2011 is het toegelaten
in Europa als zoetmiddel.

De plant kan tot 1 meter hoog worden en heeft smalle bladeren van 3 cm.  Hij vraagt en licht zure, zanderige leemgrond, vochtig en warm maar geen te natte wortels.

De zoetkracht van de plant komt voort uit steviolglycosiden (E 960), deze ligt 200 keer hoger dan suiker, calorievrij en heeft zo goed als geen invloed op de suikerspiegel.

Dus zeer goed voor de diabetici die van zoet houden.

Stevia verkleurt niet bij verhitting.

Geneeskrachtige eigenschappen

Onderzoeken tonen aan dat de plant helpt bij diabetes en dat het een regulerend effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Je tandenpoetsen met stevia werkt kans op gaatjes en tandvleesontsteking tegen. Ook helpt het bij mensen met een hoge bloeddruk. Stevia stimuleert ook de spijsvertering en er wordt sneller een gevoel van verzadiging bereikt. Daardoor kan het een ondersteunende rol vervullen bij gewichtsverlies.

Hoewel wij de smaak kennen van de steviabladeren zijn deze bovenstaande eigenschappen meer van de volledige plant en niet zo zeer van de bladeren alleen.

Zaaien

  • In de handel verkrijgbaar in de maanden mei en juni.
  • Vermeerderen kan door stekken of zaaien.
  • Is vorst gevoelig.

Oogsten

  • Oogst 2/3 van een stengel als je wilt dat de plant doorgroeit.
  • Bladeren strippen en de stengel weggooien.
  • Bladeren kunnen gedroogd worden op een warme droge plaats met voldoende luchtcirculatie.  Dit kan door de geoogste steviablaadjes in een schoendoos te zetten op een warme plaats met wat keukenrolpapier errond (om het vocht op te slorpen).  Grotere hoeveelheden kunnen behandeld worden in een voedseldroger.
  • Je kan ook makkelijk de Steviablaadjes verpulveren in een blender voor gebruik tijdens de winter.

Toepassing

  • Gemalen en gedroogd blad kan als zoetmiddel gebruikt worden in voedingsmiddelen.
  • Honingkruid word ook verwerkt in cremes, voetzalven, lippenbalsem en tandpasta.
  • Voor het zoeten van dranken, thee.

 

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button