Liefde en Relaties

Medische aandoeningen, chronische ziekten en … seksualiteit

Je hebt niet zelf voor je ziekte of aandoening gekozen, probeer je er niet schuldig om te voelen.

Voor velen is seksualiteit en intimiteit de evidentie, echter voor sommige mensen wordt dit door medische problemen overschaduwd. Seksualiteit en ziekte blijven al te vaak nog taboe. Echter kan intimiteit net het leven van deze personen verrijken, de pijn even op de achtergrond plaatsen, aantonen dat ze erbij horen of hen helpen ontspannen.

Heel wat medische problemen kunnen tussen koppels zorgen voor een verlies aan interesse of het ontstaan van problemen om intimiteit of seksualiteit te beleven. Denk bijvoorbeeld aan borstamputatie, kanker (algemeen), CVS, erectiestoornissen, vaginisme, hartziekten, chronische ziekten, uiterlijke verminking, operaties, co-morbiditeit, hormonen, hysterectomie, depressie, burn-out, …

Welke invloed kan dit hebben op de persoon met een medisch probleem? Dit kan gaan van vermoeidheid, gevoelens van angst of schaamte, een laag zelfbeeld, onzekerheid, een veranderend lichaamsbeeld, … tot depressie. Ook medicatie kan seksueel functioneren beïnvloeden. Chronische ziekten kunnen eveneens verschillende problemen veroorzaken, zoals erectieproblemen, minder zin in seks, minder reactie op prikkels, minder gevoelige geslachtsdelen, niet of moeilijk tot orgasme kunnen komen, minder vochtige vagina, …

Besef … je hebt niet zelf voor je ziekte of aandoening gekozen, probeer je er niet schuldig om te voelen.

Ook de partner heeft het er vaak moeilijk mee. Een liefdesrelatie kan een zorgrelatie worden. Uiteraard staat de zorg voor de partner op de eerste plaats, maar kan op een gegeven moment de nood aan intimiteit en seksualiteit weer de kop opsteken. Toch kunnen beide partners er op hun eigen manier nood aan hebben. Bespreken hoe intimiteit en seksualiteit terug in de relatie te brengen is voor heel wat koppels moeilijk. Een gebrek aan intimiteit kan leiden tot relatieproblemen.

Communiceren en vooral open communiceren over wat je beiden denkt en voelt is heel erg belangrijk. Ga na welke mogelijkheden er zijn, wat zijn jullie beider wensen en verlangens aangaande intimiteit en seksualiteit. Bespreek samen hoe jullie denken over de veranderde situatie. Ga na wat kan, maar ook wat niet kan. Als seksualiteit of intimiteit voor (1 van) beide partners niet meer mogelijk is, durf dan ook hier open met elkaar te bespreken hoe het verder kan.

Indien jullie extra steun nodig hebben, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen en mij te contacteren om jullie zo op weg te helpen naar opnieuw de verbinding naar elkaar of naar mogelijke oplossingen.

Sexolutions

In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen. Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.

Bron
Bron: SexolutionsFoto: Freepik

Sarina Verbeek

Mijn naam is Sarina Verbeek, geboren in 1973 te Hasselt. Reeds vele jaren ben ik gelukkig met mijn partner met wie ik samenwoon. Sinds 1997 ben ik mama van Laura. Ik ben een sociaal persoon, meelevend, begripvol en empatisch. Mensen helpen is voor mij mijn ‘natuur’. Doorheen mijn professionele carrière heb ik altijd getracht om via de uitoefening van mijn job voor de mensen iets te betekenen en hen waar mogelijk te helpen. Mijn diploma van relatie- & sekscounselor alsook mijn levenservaring heeft mij de nodige kennis bezorgd om alle mensen. Iedereen kan bij mij terecht voor counseling en/of begeleiding, en dit zowel op relationeel als op seksueel vlak. Altijd zal ik trachten om samen met mijn cliënten een oplossingsgerichte weg uit te stippelen om zo ‘hun doel’ te bereiken. Mijn praktijk is Sexolutions te Zonhoven.

Gerelateerde artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button