Medische aandoeningen, chronische ziekten en … seksualiteit
Je hebt niet zelf voor je ziekte of aandoening gekozen, probeer je er niet schuldig om te voelen.

Voor velen is seksualiteit en intimiteit de evidentie, echter voor sommige mensen wordt dit door medische problemen overschaduwd. Seksualiteit en ziekte blijven al te vaak nog taboe. Echter kan intimiteit net het leven van deze personen verrijken, de pijn even op de achtergrond plaatsen, aantonen dat ze erbij horen of hen helpen ontspannen.
Heel wat medische problemen kunnen tussen koppels zorgen voor een verlies aan interesse of het ontstaan van problemen om intimiteit of seksualiteit te beleven. Denk bijvoorbeeld aan borstamputatie, kanker (algemeen), CVS, erectiestoornissen, vaginisme, hartziekten, chronische ziekten, uiterlijke verminking, operaties, co-morbiditeit, hormonen, hysterectomie, depressie, burn-out, …
Welke invloed kan dit hebben op de persoon met een medisch probleem? Dit kan gaan van vermoeidheid, gevoelens van angst of schaamte, een laag zelfbeeld, onzekerheid, een veranderend lichaamsbeeld, … tot depressie. Ook medicatie kan seksueel functioneren beïnvloeden. Chronische ziekten kunnen eveneens verschillende problemen veroorzaken, zoals erectieproblemen, minder zin in seks, minder reactie op prikkels, minder gevoelige geslachtsdelen, niet of moeilijk tot orgasme kunnen komen, minder vochtige vagina, …
Besef … je hebt niet zelf voor je ziekte of aandoening gekozen, probeer je er niet schuldig om te voelen.
Ook de partner heeft het er vaak moeilijk mee. Een liefdesrelatie kan een zorgrelatie worden. Uiteraard staat de zorg voor de partner op de eerste plaats, maar kan op een gegeven moment de nood aan intimiteit en seksualiteit weer de kop opsteken. Toch kunnen beide partners er op hun eigen manier nood aan hebben. Bespreken hoe intimiteit en seksualiteit terug in de relatie te brengen is voor heel wat koppels moeilijk. Een gebrek aan intimiteit kan leiden tot relatieproblemen.
Communiceren en vooral open communiceren over wat je beiden denkt en voelt is heel erg belangrijk. Ga na welke mogelijkheden er zijn, wat zijn jullie beider wensen en verlangens aangaande intimiteit en seksualiteit. Bespreek samen hoe jullie denken over de veranderde situatie. Ga na wat kan, maar ook wat niet kan. Als seksualiteit of intimiteit voor (1 van) beide partners niet meer mogelijk is, durf dan ook hier open met elkaar te bespreken hoe het verder kan.
Indien jullie extra steun nodig hebben, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen en mij te contacteren om jullie zo op weg te helpen naar opnieuw de verbinding naar elkaar of naar mogelijke oplossingen.

Sexolutions
In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen. Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.
