Liefde en Relaties

Bindingsangst

Bindingsangst is de angst die iemand heeft om zich aan een andere persoon te ‘binden’ of te ‘hechten’. Vandaar dat wij het ook wel hechtingsangst noemen. Eigenlijk is het zo dat iemand zich wel wil binden aan een andere persoon, maar moeite heeft om zich echt te gaan hechten aan deze persoon.

In elke relatie is het zo dat de binding of hechting tussen beide personen een zekere tijd neemt en moet groeien. Idealiter gebeurt dit op hetzelfde tempo, maar dit is echter niet altijd het geval. Indien één persoon zich niet zo snel kan binden of hechten, kan de andere persoon gaan denken dat er sprake is van bindingsangst of hechtingsangst, terwijl dit zeker niet altijd zo hoeft te zijn.

Maar uiteraard bestaat bindingsangst wel degelijk. Bindingsangst is het gevoel dat iemand ervaart in een relatie, waarbij hij of zij angst heeft om vrijheid en/of onafhankelijkheid te verliezen en bang is om de verkeerde beslissing te nemen of om mogelijkheden te verliezen. Echter is men zich daar niet altijd van bewust en veelal is dit een onbewust proces.

Bindingsangst uit zich in vele verschillende vormen in een (beginnende) relatie. Hierbij geef ik enkele voorbeelden die bij mensen met bindingsangst kunnen voorkomen.

Mensen met bindingsangst gaan liever andere dingen doen dan veel tijd door te brengen met hun partner, ze krijgen het snel benauwd of beklemd en voelen zich opgesloten in hun relatie, ze hebben het moeilijk om intieme gevoelens te delen met hun partner, ze hebben het ook moeilijk om bij seks hun gevoel te laten zien, ze twijfelen steeds of hun partner wel de ware is, ze denken regelmatig dat hun ex misschien wel een betere partner was, ze zijn al heel lang alleen, ze doen weinig pogingen om iemand tegen te komen, ze zijn heel erg kritisch en vinden altijd wel iets ‘mis’ aan hun date. Ze nemen dus vaak afstand als anderen emotioneel te dichtbij komen.

Mensen met bindingsangst hebben moeite om beslissingen te nemen, dit uit zich ook in hun dagelijks leven zoals beslissen wat ze gaan eten in een restaurant, waar ze naartoe kunnen gaan als uitje, waar op vakantie te gaan …

Bindingsangst kan op verschillende manieren ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak ligt in de (vroege) jeugd. Vele mensen met bindingsangst hebben vanuit hun ouder/kind relatie geleerd om de nodige emotionele afstand te bewaren, hebben niet genoeg genegenheid gekregen… Daardoor hebben ze geleerd hun behoeftes en gevoelens niet te veel te uiten of zelfs te ontkennen, waardoor ze een vermijdende hechtingsstijl kunnen ontwikkeld hebben. Dit alles, alsook de bijhorende emoties en vermijdende hechtingsstijl zit meestal diep verborgen in het onderbewuste en is een verdedigingsmechanisme tegen niet verwerkte pijn uit het verleden. Hierdoor kunnen we stellen dat bindingsangst eigenlijk een goede bedoeling heeft, namelijk het beschermen van jezelf. Het spreekt voor zich dat bindingsangst niet alleen kan ontstaan vanuit de kindertijd, maar ook bijvoorbeeld door het plotseling verlaten worden door een partner, het overlijden van een ouder, het gepest worden tot zelfs (lange) ziekenhuisopnames als klein kind…Je kan bij jezelf proberen te achterhalen waar de schrik voor hechting vandaan komt. Ongetwijfeld kom je wel bij enkele mogelijke oorzaken, maar meestal zitten deze goed verborgen in je onderbewuste of durf je net vanuit je angst deze niet onder ogen te zien. Daardoor ga je vluchten van mogelijke oplossingen, waardoor het moeilijker wordt om een mooie en fijne relatie te kunnen hebben.

Een therapeute of coach helpt je je angst te overwinnen en gaat samen met jou op weg om de symptomen en triggers te herkennen, je te leren communiceren hoe je je voelt in je relatie, je te leren aangeven wanneer je overprikkeld bent of behoefte hebt om tot jezelf te komen… om je zo voldoende vertrouwen te geven zodat je weer een voor jou “veilige bestemming” kan bereiken in je relatie.

Weet dat een onveilige hechtingsstijl te veranderen is.
Bindingsangst kan je dus zeker overwinnen!

Sexolutions

In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen. Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.

Sarina Verbeek

Mijn naam is Sarina Verbeek, geboren in 1973 te Hasselt. Reeds vele jaren ben ik gelukkig met mijn partner met wie ik samenwoon. Sinds 1997 ben ik mama van Laura. Ik ben een sociaal persoon, meelevend, begripvol en empatisch. Mensen helpen is voor mij mijn ‘natuur’. Doorheen mijn professionele carrière heb ik altijd getracht om via de uitoefening van mijn job voor de mensen iets te betekenen en hen waar mogelijk te helpen. Mijn diploma van relatie- & sekscounselor alsook mijn levenservaring heeft mij de nodige kennis bezorgd om alle mensen. Iedereen kan bij mij terecht voor counseling en/of begeleiding, en dit zowel op relationeel als op seksueel vlak. Altijd zal ik trachten om samen met mijn cliënten een oplossingsgerichte weg uit te stippelen om zo ‘hun doel’ te bereiken. Mijn praktijk is Sexolutions te Zonhoven.

Gerelateerde artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button