Liefde en Relaties

Weet dat een goede relatie start met jezelf!

Zoals in mijn eerste column al aangehaald, ga ik het deze keer hebben over “relaties”. Als we kijken naar wat het woord ‘relatie’ betekent, dan leert dat ons dat een relatie een verband of een verhouding is tussen meestal twee maar soms meerdere personen. Een relatie is naast nemen ook accepteren en geven. Elkaar aantrekken en afstoten maar steeds weer de balans vinden. Het ene moment grenzeloos verliefd, het andere moment elkaar spuugzat zijn. Een relatie is steeds opnieuw samen de verbinding creëren tussen twee individuen.

Leer geluk en liefde aan jezelf geven. Besef dat liefde je eigen verantwoordelijkheid is. Vanuit deze liefde kun je verder groeien naar hoe je je eigen krachten kan gebruiken in je relaties.

In mijn praktijk of tijdens lezingen, voordrachten of workshops, leg ik ook steeds uit dat een relatie niet enkel bestaat tussen partners. We hebben ook relaties met onze collega’s, vrienden, familie, kinderen, buren, … Elk van deze relaties is belangrijk in ons leven. We voelen ons dan ook het meest gelukkig als elk van deze relaties goed verloopt.

Een goede relatie kan voor elk koppel iets anders betekenen maar uiteraard spelen geborgenheid, verbondenheid, gehechtheid, veiligheid, intimiteit, respect maar ook de intense emoties en gevoelens die erbij horen steeds een belangrijke rol. Ook de energie die wij erin steken is verschillend van relatie tot relatie. In al deze elementen moeten we een goed evenwicht zien te vinden met iedere persoon waarmee we een relatie hebben.

Wat is het belang van intimiteit in een relatie?

Intimiteit kan een relatie op een positieve manier beïnvloeden. Fysieke aanrakingen zoals knuffelen of strelen, aandacht en interesse tonen, genieten van elkaars aanwezigheid, samen leuke dingen doen, … het getuigt allemaal van liefdevol omgaan met je partner. Ook seks is een onderdeel van intimiteit in een relatie. Toch is dit iets wat dikwijls naar de achtergrond verschuift en al zeker in een langdurige relatie. Ga even na in je eigen relatie of je je nog aangetrokken voelt tot je partner? Raak je hem/haar nog graag aan? Kunnen jullie open met elkaar praten over jullie seksuele wensen of verlangens? Zijn jullie tevreden over jullie seksleven? Iedere vorm van lichaamscontact versterkt de band tussen partners. Het is dus belangrijk en al zeker in een langdurige relatie om aandacht te blijven besteden aan de lichamelijke kant van deze relatie. Maar ook zonder echt seks te hebben met je partner kan je toch met elkaar een intieme band hebben.

Ook wil ik het belang van communicatie binnen een relatie benadrukken. Ken je elkaar nog maar een poosje of al 25 jaar, communicatie blijft steeds een belangrijke rol spelen in elke relatie. Weet dat iedereen op een verschillende manier communiceert. Vrouwen communiceren meestal op een emotionele wijze, terwijl mannen vaker de neiging hebben om vanuit rationele hoek te communiceren. Hoe doe je dat nu eigenlijk … ‘goed’ communiceren? Wel, toon empathie, luister goed naar elkaar en vooral ‘hoor’ wat de ander zegt, respecteer elkaar, uit je gedachten en emoties naar elkaar, wees duidelijk en toon begrip … dit zijn de belangrijkste pijlers van communicatie binnen een relatie.

Weet dat een goede relatie start met jezelf!

Tot slot … weet dat ‘relatie’ een werkwoord is waarin alle partijen tijd, inspanningen maar vooral ook geduld moeten investeren. Merk je echter dat de relatie voor jou of voor je partner niet of niet meer werkt, probeer er eerst samen open over te praten. Lukt dit niet, blijf dan niet proberen en steeds weer proberen. Wacht niet te lang om op zoek te gaan naar professionele hulp, die jullie zal begeleiden om jullie relatie opnieuw in de goede richting te laten evolueren. Want dit is waar vele mensen net de fout maken … ze wachten té lang.

Besluit

Ga ervoor en zorg dat ook jullie relatie de door jullie gewenste richting uitgaat. Kies bewust elke dag opnieuw voor elkaar en ga samen op zoek naar de kracht die jullie relatie sterk maakt.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op “Trouw en ontrouw in een relatie”.

Sexolutions

In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen.
Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.

Sarina Verbeek

Mijn naam is Sarina Verbeek, geboren in 1973 te Hasselt. Reeds vele jaren ben ik gelukkig met mijn partner met wie ik samenwoon. Sinds 1997 ben ik mama van Laura. Ik ben een sociaal persoon, meelevend, begripvol en empatisch. Mensen helpen is voor mij mijn ‘natuur’. Doorheen mijn professionele carrière heb ik altijd getracht om via de uitoefening van mijn job voor de mensen iets te betekenen en hen waar mogelijk te helpen. Mijn diploma van relatie- & sekscounselor alsook mijn levenservaring heeft mij de nodige kennis bezorgd om alle mensen. Iedereen kan bij mij terecht voor counseling en/of begeleiding, en dit zowel op relationeel als op seksueel vlak. Altijd zal ik trachten om samen met mijn cliënten een oplossingsgerichte weg uit te stippelen om zo ‘hun doel’ te bereiken. Mijn praktijk is Sexolutions te Zonhoven.

Gerelateerde artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Bekijk ook
Close
Back to top button