Liefde en Relaties

Een leven zonder liefde is geen leven, enkel een bestaan.

Veel mensen stellen liefde niet in vraag, omdat liefde altijd wel op de één of andere manier in hun leven aanwezig is. Maar laten we toch eens even kijken wat dat nu precies is “liefde”. Op een online encyclopediesite kunnen we lezen “dat liefde een warme genegenheid is, een gevoel van toewijding voor iemand anders. Liefde kan zich ook richten tot een dier of een voorwerp. Wat liefde is en hoe het zich uit, kan per cultuur verschillen.”

Liefde vervult in ons leven een aantal basisbehoeftes, maar ook meer diepgaande psychologische en sociale noden. Liefde is emotie, aantrekkingskracht, je verbinden met een ander, zorg dragen voor elkaar, aanhankelijkheid, geborgenheid, intimiteit, lust, samen dingen beleven. Liefde is vooral menselijk en verschillend van persoon tot persoon.

Waar begint de liefde?

Je kan pas liefde voor een andere persoon voelen als je jezelf liefhebt, van jezelf houdt en gelukkig bent met jezelf. Ontdek de liefde die diep in jezelf zit, laat deze zich ontplooien en ontwikkelen, en bepaal wat jij nodig hebt om liefde te voelen. Leer je eigen behoeften kennen, want dan pas weet je ook wat een ander nodig heeft. Liefde is verbinding maken met jezelf en met je partner. Liefde is twee stromen die zich mengen zonder hun eigenheid te verliezen.

Liefde is geen constant gegeven maar schommelt. Soms is het gemakkelijk, soms dan weer enorm moeilijk om liefde te voelen en geven. Maar het is en blijft een keuze die je iedere dag opnieuw maakt om wel of niet lief te hebben. Liefde is ook geven en nemen. Voor vele mensen is geven en zelfs veel geven geen probleem, maar ontvangen of nemen … , daar hebben velen het moeilijk mee. Ontvangen is ook geven. Veelal wordt ontvangen ervaren als zich naar de andere kwetsbaar of zwak opstellen, maar er kan niets door iemand gegeven worden zonder dat het door iemand anders ontvangen wordt. Beide moeten ongeveer in balans zijn. Als je veel liefde geeft maar slechts weinig terug krijgt, dan raak je op een gegeven moment uitgeblust.

Durf hulp te vragen en te aanvaarden,
zodat jij terug in je eigen kracht komt!

Liefde is niet iets tastbaars, maar wel een gevoel dat je met iemand deelt. Liefde kan je veel bieden, zowel in als buiten een relatie. In liefde ervaar je zelfkennis en zelfontplooiing, steun en bevestiging, en het geeft je een (toekomst)perspectief. Liefde maakt je dus rijker en sterker en geeft je de kracht om steeds verder te gaan. Maar wat als je ongewild de liefde verliest of als ze weggaat? Je kan iemand verliezen door het stoppen van een korte of jarenlange relatie, wat resulteert in een gebroken relatie, maar ook als je geliefde overlijdt. Een gebroken relatie, het verliezen van “liefde” geeft altijd psychologische gevolgen. Of het nu gaat om ontrouw, twijfels, gebrek aan communicatie, jaloezie, een gebroken hart. Liefde is soms moeilijk. Ja, ik durf stellen dat het soms moeilijk is en merk dit ook dagelijks in mijn praktijk.

Het is dan ook logisch dat mensen op zoek gaan naar antwoorden en adviezen die hen kunnen helpen om de pijn van het verlies van liefde te begrijpen en te kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld bij vreemdgaan of het plots stoppen van een relatie blijven mensen vooral met de ‘waarom’ vraag zitten. Ze vragen zich af hoe ze het hadden kunnen voorkomen, hoe ze dingen in de toekomst kunnen veranderen en zijn met hun hulpvraag op zoek naar nieuwe inzichten en antwoorden. Dikwijls zitten ze vast in hun denken, doen en handelen. Hulp van buitenaf kan hen helpen en begeleiden om een open kijk op de situatie te krijgen.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op “Relaties”.

Sexolutions

In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen.
Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.

Sarina Verbeek

Mijn naam is Sarina Verbeek, geboren in 1973 te Hasselt. Reeds vele jaren ben ik gelukkig met mijn partner met wie ik samenwoon. Sinds 1997 ben ik mama van Laura. Ik ben een sociaal persoon, meelevend, begripvol en empatisch. Mensen helpen is voor mij mijn ‘natuur’. Doorheen mijn professionele carrière heb ik altijd getracht om via de uitoefening van mijn job voor de mensen iets te betekenen en hen waar mogelijk te helpen. Mijn diploma van relatie- & sekscounselor alsook mijn levenservaring heeft mij de nodige kennis bezorgd om alle mensen. Iedereen kan bij mij terecht voor counseling en/of begeleiding, en dit zowel op relationeel als op seksueel vlak. Altijd zal ik trachten om samen met mijn cliënten een oplossingsgerichte weg uit te stippelen om zo ‘hun doel’ te bereiken. Mijn praktijk is Sexolutions te Zonhoven.

Gerelateerde artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Bekijk ook
Close
Back to top button