Lifestyle

Rond Pasen hangen ook rituelen

Paashaas en paaseieren rapen

Zij laten ons zien hoe voorchristelijke elementen kunnen opduiken uit de Katholieke Kerk in rituelen. In de Germaanse cultuur werden vroeger de eieren opgehangen in de bomen, we zien de symbolen bijvoorbeeld ook in Beltane. De symboliek is een mythe van Adonis, de jaarlijks stervende en herrijzende God of zoon van de Moeder-Godin. Dit is zelfs nog een overblijfsel van het ritueel met de meiboom.

De hedendaagse wetenschap gaat ervan uit dat de paashaas en de paaseieren nog niet zo oud zijn. De paashaas heeft naar de kinderen toe een pedagogisch karakter en schenkt eieren aan kinderen die braaf zijn. Vanuit de vroegere symboliek krijgen de eieren ook allerlei kleuren en vormen (in chocolade).

De echte symboliek stamt af van bij de Germanen en daar werden de oudste eieren verstopt als teken van vruchtbaarheid. In deze tijd werden ze verstopt in de akkers. De Katholieke Kerk heeft dit eigen gemaakt en hier werd gezegd dat je in de periode van de vastentijd geen eieren mocht eten en vanaf Pasen wel, vandaar het eieren rapen of werpen. Hier het verhaal van de klokken van Rome omdat het verwijst naar de grafsteen van het graf van Jezus en later werd hier de paashaas aangekoppeld.

Paasvuren

De ontstaansperiode van Paasvuren is niet echt gekend. De bedoeling van deze vuren heeft als betekenis om de duistere demonen van de winter weg te jagen (kijk maar naar Tonnetjesbrand bijvoorbeeld). Er worden in deze periode ook spiritueel veel vuurlopen gedaan. Het Paasvuur wordt ontstoken op eerste of tweede Paasdag en het hout dat men gebruikt wordt weken tot maanden op voorhand verzamelt. Dit gebeuren trekt natuurlijk ook veel toeschouwers en is een volksgebeuren. Het staat in het teken van het Licht en de Verrijzenis van Jezus maar als we het mythologisch bekijken brengen de oudheden hulde aan de Moeder-Godin en staat het voor overwinning van de duistere demonen. De vuurloop staat voor een persoonlijke transformatie en hernieuwing van jezelf. De vuurloop wordt omschreven als een ritueel van transformatie, healing en staat rond Pasen en/of de lente voor een nieuw begin.

Meer lezen?

In ons huidige magazine ‘Winter 2018’ kan je het ganse artikel lezen van Pasen.  Koop het magazine bij onze verkooppunten of schrijf je in.

Hans Van Dyck

Hans is een spirituele duizendpoot die zich dagelijks inzet om de groei in iedereen te verwezenlijken. Hij noemt zich een lichtwerker, zijn doel is je inzichten te geven in je levenspad met manifestatie, Engelen en orakelkaarten. Maar hij geeft ook ontspanningsmassages en lichaamshealing met Reiki en Quantum-touch. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hans zal je steeds ondersteunen waar nodig is. De Spirituele Wereld, De Spirituele Markt, Spirituele Gids, Authentica en Engelencontact zijn enkele merken die Hans bundelt in zijn bedrijf HVD Mediaworks. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling (waar hij meer dan 10x per jaar heen gaat) of in het zwembad, want hij is een echte waterrat.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button