Kruidenliefde

Ui (Ajuin, Tuinui)

Ui ook wel ajuin genoemd wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie en een groente.

Uien hebben een sterke smaak en geur die verminderd tijden het verhitten.

Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken en bestaan in verschillende vormen en kleuren.

Ze hebben een papierachtige buitenkant over een gelaagde kern.

De herkomst van de plant is onzeker maar waarschijnlijk stamt ze uit Midden-Azië.

In decoratie en hiërogliefen van de piramides komt de ui veelvuldig voor, de piramidebouwers kregen ui als rantsoen.  Aangenomen werd dat de ui de fysieke kracht bevorderde en ziekten hielp voorkomen.  Ze werden ook in de graftombe gelegd voor het volgende leven, ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn tijdens de reis naar het hiernamaals.

Grieken en Romeinen gebruikten de ui ook en de Romeinen brachten de ui naar Europa . Waar hij snel een populaire groente werd.

De ui is een bolgewas verwant aan de prei, bieslook en knoflook.  Deze bolgewassen slaan hun voedsel op om zo de winter te overleven en in de lente boven te komen en bloemen te vormen om zich voor te planten

De bol bevat veel suiker waardoor hij in de winter niet bevriest

Zaaien en oogsten

  • Bij het telen in Vlaanderen zijn er verschillende teelwijze te onderscheiden
    • Zaai ui
      • Word gezaaid 2e helft van maart tot 1e helft van april.
      • Oogst afhankelijk van het ras van augustus tot september.
      • De late oogst wordt gedroogd en bewaard.
    • Piklers
      • Teelt komt overeen met de zaai ui , maar er wordt dikker gezaaid en kleine ui geoogst.
      • Voornamelijk voor de conserven industrie.
    • 1e jaars plant ui
      • Dit zijn kleine uitjes (8 à 21 mm) die na de winter in het daaropvolgende jaar wordt uitgeplant voor de teelt van plant uien.
    • Plant ui of 2e jaars uien
      • Geteeld ui 1e jaars  plant uien en februari of maart uitgeplant, geoogst vanaf juli tot september.
    • Zilver uien
      • Zilver uien zijn kleine witte uitjes in tegenstelling tot andere uien die geel, rood of oranje kunnen zijn.
  • De ui bevat vitamine c, b1 en b2 , calcium en ijzer.

Toepassing

  • De ui is een smaakmaker in elke keuken, soepen, salades, stoofschotels.
  • De uit wordt zowel rauw als verhit gebruikt zelfs gefrituurd (denk maar aan de uitjes tussen de welbekende hamburger).

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button