Vraag het aan Sarina

Ik heb vaginisme. Wat kan ik daaraan doen?

Hey Sarina,
Ik heb nu sinds zes maanden een vriend en we bevredigen elkaar vaak. We hebben alleen nooit seks, omdat ik vaginisme heb. Ik ben bang dat hij dit op den duur gaat missen en dat dit onze relatie in gevaar kan brengen. Hoe kan ik van mijn vaginisme afkomen? Helpt een dildo of een vibrator?

Dorien I. uit Ieper

Dag Dorien,

Is het vaginisme of dyspareunie?
Vermits je spreekt over vaginisme veronderstel ik dat het is vastgesteld door je huisarts of gynaecoloog.

Bij vaginisme trekken de bekkenbodemspieren samen, waardoor de penetratie onprettig, pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. Vaginisme kan allerlei oorzaken hebben. Meestal heeft het een psychische oorzaak zoals angst voor pijn bij de penetratie, angst om zwanger te worden, een negatieve seksuele ervaring uit het verleden, … Soms ligt een lichamelijk probleem aan de basis, littekenweefsel in de omgeving van de vagina, of irritatie door condoomgebruik of zaaddodende middelen.

Weet dat er ook vaak iets aan gedaan kan worden. Praat erover met je partner, probeer te achterhalen wat de oorzaak kan zijn en oefen je bekkenbodemspieren. Ik zou je zeker niet adviseren om meteen met een dildo of vibrator te beginnen, maar eerst proberen bij jezelf een vinger of tampon in te brengen. Als dat lukt zonder teveel pijn, kan je partner dit proberen en pas daarna kan je een vibrator of een dildo proberen. Zo bouw je dus langzaam op tot als het mogelijk is dat jouw partner je penetreert.

Blijft het probleem aanwezig, neem dan contact met je huisarts of gynaecoloog, zoek gespecialiseerde hulp.

Ook kan een kinesitherapeut je helpen om te leren hoe je je bekkenbodemspieren kan losmaken en ontspannen. Vraag zeker aan de kinesist of ze beschikken over een biofeedback toestel, omdat hiermee de druk en de kracht die je met je bekkenbodemspieren zet kan opgemeten worden.

Sexolutions

In mijn praktijk heet ik je van harte welkom met al je vragen. Mail me via info@sexolutions.be of bezoek mijn website op www.sexolutions.be.

Bron
Sexolutions
Tags
Toon meer

Sarina Verbeek

Mijn naam is Sarina Verbeek, geboren in 1973 te Hasselt. Reeds vele jaren ben ik gelukkig met mijn partner met wie ik samenwoon. Sinds 1997 ben ik mama van Laura. Ik ben een sociaal persoon, meelevend, begripvol en empatisch. Mensen helpen is voor mij mijn ‘natuur’. Doorheen mijn professionele carrière heb ik altijd getracht om via de uitoefening van mijn job voor de mensen iets te betekenen en hen waar mogelijk te helpen. Mijn diploma van relatie- & sekscounselor alsook mijn levenservaring heeft mij de nodige kennis bezorgd om alle mensen. Iedereen kan bij mij terecht voor counseling en/of begeleiding, en dit zowel op relationeel als op seksueel vlak. Altijd zal ik trachten om samen met mijn cliënten een oplossingsgerichte weg uit te stippelen om zo ‘hun doel’ te bereiken. Mijn praktijk is Sexolutions te Zonhoven.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button
Close