Kruidenliefde

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtachtige plant uit de lipbloemenfamilie. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein Azië. Rozemarijn is een groenblijvende heerster met lijnvormige bladeren die zittende op de steel zijn, ze zijn harsachtig, leerachtig en naaldachtig donker groen.

Het plantje werd bij huwelijksrituelen gebruikt. In de oudheid droeg men kransen van rozemarijn op huwelijken. Ook bij de Grieken en de Romeinen stond het al symbool voor liefde, trouw en vriendschap. Men heeft ook restanten van rozemarijn gevonden in de piramides van Egypte. De oude Grieken geloofden ook in de versterkende werking voor de hersenen en het verfrissen van het geheugen.

De botanische naam Rosmarinus betekent letterlijk “dauw der zee” en verwijst naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kustlijn groeide.

Enkele soorten:

  • Albiflorus, met witte bloemen
  • Arp, winterhard tot – 20 °c
  • Blauertoskaner, met diepblauwe bloemen
  • Hill hardy, met blauwe bloemen, winterhard tot – 20°c
  • Majorcan pink, met roze bloem, vorstvrij overwinteren
  • Roseus, met roze bloemen
  • Rex, met blauwe bloemen, zeer weelderig, winterhard tot -10°c
  • Severnsea met overhangende takjes
  • Uprightwhite, met witte bloemen, zeer weelderig, vorstvrij overwinteren

De aromatische geur wordt veel gebruikt in badkamerproducten, gedroogde stengels zonder bladeren kan men verbranden voor een aangename geur. Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en wordt daarom gebruikt bij slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude voeten en handen en lage bloeddruk. Hij bevordert ook de spijsvertering. Rozemarijnolie is een uitstekend middel om bij spier-, zenuw- en gewrichtspijn uitwendig te gebruiken. Rozemarijn wordt ook als meisjesnaam gebruikt.

Zaaien en oogsten:

  • Het zaad is geelbruin, vettig en klein.
  • Zaaien kan in de lente in de serre of in volle grond in de zomer.
  • Het zaad heeft namelijk een temperatuur van minstens 21°c nodig om te kiemen.
  • Door stekken of afleggen kan men rozemarijn zeer makkelijk vermeerderen.
  • Stekken in augustus in stekgrond.
  • Hij kan ook binnenshuis gekweekt worden in een bak of pot op een zonnige plaats.

Gebruik:

  • Door de sterke smaak is hij vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden. Zoals lam, wild en rood vlees.
  • Rozemarijn overleeft het bak- en braadproces zeer goed.
  • Ook in bruine sausen en salade dressings.
  • Brood en gebak
  • Thee
  • In de mediterraanse keuken is hij een hoofdrol speler, vooral bij ratatouille en tomaat gerechten.
  • NIET GEBRUIKEN ALS MEN EEN HOGE BLOEDDRUK HEEFT  !!!!!!

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button