Recensie: Eindeloos bewustzijn

Gepost door op 4 april 2018

De inhoud van het boek kan je hier lezen.  De recensie geschreven door Peggy Geudens kan je hieronder lezen.

Praktische Informatie

Auteur:  Pim Van Lommel
Pagina’s: 909
Uitgeverij: Dwarsligger, Kosmos Uitgeverijen, VBK-België
ISBN: 978-90-4980-608-8
Adviesprijs: € 15,00

Dit boek gaat over bewustzijn, over ervaringen van een helder en zuiver bewustzijn dat kan optreden op het moment dat de hersenfuncties uitvallen.  Bewustzijn is een subjectief begrip en wetenschappelijk bijna niet aan te tonen.  Bovendien is ‘bewustzijn’ zeer moeilijk te omschrijven of te definiëren.  Toch deed cardioloog Pim van Lommel meer dan 15  jaar geleden een onderzoek naar bijna-dood-ervaringen bij 344 Nederlandse patienten en publiceerde hij 10 jaar geleden het boek ‘Eindeloos bewustzijn’.  Sinds deze eerste publicatie, 10 jaar geleden,  kunnen we niet meer om het verschijnsel ‘bijna-dood- ervaring’ heen.

De opbouw van dit boek start met een verslag van wat een BDE is en beschrijft de betekenis van een BDE.  De 12 voorkomende elementen van een bijna-dood-ervaringen  worden besproken. Zowel positieve als negatieve veranderingen en de verwerkingsproblematiek die kunnen optreden na een BDE worden aangehaald.  Ook bijna-dood-ervaringen bij kinderen komen ter sprake.  Door het vergelijken van 4 wetenschappelijke studies, waaronder ook de eigen Nederlandse studie, wordt er gezocht naar verklaringen en inzichten.  De resultaten en conclusies hiervan worden kort en duidelijk verstaanbaar uitgelegd.

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd gestuurd wordt of samen gaat met het functioneren van onze hersenen. Bewustzijn kan ook buiten ons lichaam ervaren worden, kan ervaren worden tijdens een BDE.

Het wetenschappelijk aspect en de inzichten van cardioloog Pim van Lommel worden afgewisseld met getuigenissen en verhalen van mensen die een BDE hebben ervaren, waardoor het boek naar mijn mening tot een ruimer publiek spreekt en de soms wetenschappelijke benadering toegankelijker maakt.

Wie is Hans Van Dyck

Hans is een spirituele, muzikale jongen die steeds klaar staat voor anderen om een luisterend oor te bieden of te helpen. De Spirituele Wereld, De Spirituele Markt, Spirituele Gids en de internetradio's Sanne FM en Sax Radio Music zijn maar enkele firma's die Hans bundelt in HVD Mediaworks. Hans is een spirituele coach, hij geeft je inzichten in je levenspad met manifestatie, Engelen, orakelkaarten en contact met gene zijde.