Ludo's Natuurmagie

Informatiedrempel fijn stof Vlaanderen overschreden

Stookadvies Vlaamse Milieumaatschappij

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creƫren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.

Om 9.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen 58 Ī¼g/mĀ³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de lokale uitstoot van luchtvervuiling. Continentale luchtstromingen voeren ook luchtverontreiniging aan vanuit de buurlanden en dragen zo in belangrijke mate bij aan de hoge fijnstofconcentraties. De verwachting is dat de PM10 concentraties vandaag en ook morgen hoger zullen zijn dan 50 Ī¼g/mĀ³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen. Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer info

www.vmm.be/stookadvies

Bron

Persbericht Stookadvies 21 februari 2018 (Vlaamse Milieumaatschappij)

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button