Sesam

Gepost door op 10 december 2017

Sesam is een plant uit de familie Pedaliaceae, deze wordt al zeer lang om zijn olie gekweekt. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika.

Het woord sesam komt uit het Arabisch saasim/simsim, vandaar dat de zaadjes vaak gebrand gegeten worden. De wortel wordt in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de omhulsels van de zaden bruin/zwart zijn. Sesam wordt gekweekt in tropische tot subtropische gebieden over heel de wereld maar vooral in Afrika, Zuid en midden Amerika.

© Foto: Wikimedia

Het is een kruidachtige plant die tot 1 meter hoog kan worden. De bloemen lijken op een vingerhoed,de oliehoudende zaden zitten een vruchtdoos. De zaden, de wortel en de olie worden voor geneeskrachtige en culinaire doeleinden gebruikt. Sesam bevat onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E en B in de vorm van foliumzuur en nicotinezuur, en magnesium, calcium en fosfor.

Sesamzaad

Sesamzaadjes worden zowel gepeld als ongepelde verkocht, vaak geroosterd. Ze worden gebruikt in brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Voorbeeld in Turkije worden geroosterde sesamzaden gebruikt in het bekende halva. In China worden de zaden als levensverlengend en geestversterkend beschouwd.

Sesamolie

Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20 % eiwit. Sesamolie uit gebrande en koudgeperste zaden is vrijwel reukloos, licht zoet en wordt haast niet rans, maar verliest vrij snel zijn aroma. De antioxidanten zorgen voor de goede houdbaarheid.

In de Chinese en Japanse en Arabische keuken wordt sesamolie vaak gebruikt. In de cosmetica toegepast in de huidverzorgingsproducten en goed bruikbaar als massageolie.

In de Ayurvedische geneeswijze wordt sesamolie uitwendig gebruikt ter behandeling van huidziekten.

Zaaien en oogsten

Het is een eenjarige plant, uit zaad gekweekt in lichte, losse leemgrond,bij warme temperaturen en matige regenval.

Groeiperiode ongeveer 4 maanden om het zaad tot rijpheid te laten komen. Het zaad is klein,plat, glanzend en ovaal van vorm. Ongeveer 3 mm lang, 1 mm dik. Gepeld zaad is parelwit en ongepeld varieerd van geel-wit tot rood ,bruin en zwart.

Toepassing

  • Brood
  • Gebak
  • Yoghurt
  • Salades

Laat de magie van sesamzaad
en/of sesamolie toe in jou leven.

Wie is Dave Van de Moer

Dave is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...