Waarom tuinieren goed is als je ouder wordt.

Gepost door op 15 augustus 2017

De geestelijke en fysieke voordelen van tuinieren.

Het is geen geheim dat als je een activiteit buiten doet dat het beter is en dat de beoefening verschillende voordelen biedt voor je mentale en lichamelijk welzijn. In feite blijkt uit onderzoek dat een dagelijkse wandeling van 20 minuten je al maximum 7 jaren je leeftijd kan verlengen. Tuinieren is een uiterst gezoende activiteit om dementie en andere ziekten te voorkomen.

Hieronder enkele tips:

Vitamine D

Als u buiten bent wordt u meer blootgesteld aan verhoogde niveaus van vitamine D, dit is een goede bron voor sterke botten.

Vermijd een depressie.

Door een interactie met insecten die onder de grond leven krijg je andere bacteriën naar boven die niet van de boven kant zijn. Uit een onderzoek blijkt dat de bacteriën die onder grond leven vaak voorkomen in de stofwisseling. Zo laten ze de stof serotonine vrij om de hersenen te kunnen stimuleren, zoals op de manier waarop een antidepressiva werkt.

Bespaar geld

Door je eigen groenten en fruit te kweken bespaar je maandelijks geld in je uitgave voor de winkel. ‘The National Gardening Association (NGA)’ uit Amerika adviseert dat een goed verzorgde tuin gedurende een groeiseizoen 500 gram per vierkante meter moet opleveren.

Hou je gedachten aan het werk

Volgens een onderzoek kan de lichamelijke activiteit die je bij het tuinieren doet de kans op de ontwikkeling van dementie verminderen. Het onderzoek volgde mensen in de leeftijdsgroep 60 tot 70 jaar en dit voor 16 jaar lang. Het resultaat liet zien dat mensen die regelmatig tuinieren 36 tot 47 % minder kans hadden op dementie dan niet-tuinierders.

Beweeg meer

Het buiten gaan, het graven, het inplanten en het rondlopen zal ervoor zorgen dat je bloed overal in je lichaam kan verplaatsen. Het is een geweldige manier om diabetes en hartkwesties te voorkomen. Ook is het goed voor volwassenen met een chronische pijn en het verbetert de mobiliteit.

Verbondenheid

In verschillende gemeenten en steden zijn er langs de grens gemeenschappelijke tuintjes, waar je kan werken en zo dus je sociale contacten onderhoud en je dus niet eenzaam bent. 18 % van de senioren leven alleen en 43 % geeft aan dat ze eenzaam zijn.

Gezond eten

Er is geen betere bron dan je eigen groenten en fruit uit de hof. Sommige biologische voedingsmiddelen zeggen dat ze volledig biologisch zijn en dat is niet helemaal zo. De conventionele voedingsmiddelen worden dan weer gespoten met pesticiden. Door het kweken van je eigen groenten en fruit weet je precies de toestand waarin ze gekweekt worden, wat dan weer leidt tot een gezondere en smakelijkere maaltijden thuis.

Je helpt het milieu

Een van de beste manieren om onszelf te helpen is om terug te keren naar de planeet. Door te tuinieren biedt u een habitat en eten voor de mens maar ook voor de dieren. U helpt ook de watercyclus te regelen, de aarde te helpen bij het absorberen van kooldioxide en de vrijgave van zuurstof in de atmosfeer te vergemakkelijken.

Zelfs als u in een drukke stad woont met beperkte ruimte is stedelijke landbouw een enorme trend die zelfs de meest stedelijke bewoner toelaat om een paar planten in het appartement of zelfs op terras te laten groeien.

Wie is Hans Van Dyck

Hans werkt in het dagelijkse leven bij een grote discountwinkel en heeft zijn eigen bedrijf HVD Mediaworks. Hij is een spirituele, muzikale jongen die steeds klaar staat voor anderen om een luisterend oor te bieden of te helpen. Sanne FM, De Spirituele Wereld, AntwerpseMuziek.be zijn maar enkele projecten waar Hans de oprichter van is. Op spiritueel vlak is Hans bezig met manifestatie, Engelen, orakelkaarten, contact met gene zijde, huiszuiveringen en inzichten geven in je levenspad.