Steranijs

Gepost door op 13 augustus 2017

Steranijs komt van een boom, de vruchten worden gebruikt als specerij. Het is een gedroogde bloem, stervormig met 8 punten.

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-china en Vietnam, tegenwoordig ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en de Filipijnen.

Steranijs wordt in Europa gebruikt vanaf de 17de eeuw. De vrucht wordt in zijn geheel of gemalen gebruikt. De kruidige smaak zit in de schil.  Het heeft een sterke geur anijs aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevatten.

Steranijs is een bestanddeel van het Chineese Vijfkruiden poeder het wordt gebruikt voor de productie van het anti-griepmiddel Tamiflu.

Steranijs kan wel eens verward worden met anijszaad.

Japans steranijs is een zeer giftige plant.  De gewone steranijs is anti-bacterieel en anti-schimmel.  Steranijs zit vol antioxidant, hij bevat stoffen die vrije radiale vangen en onschadelijk maken.

Zaaien en Oogsten

  • zaaien in maart of april, na ongeveer 3 weken komen ze uit.
  • veel zon en niet veel water
  • Juli bloeien ze
  • Augustus oogsten.

Gebruik

  • Na de maaltijd, helpt bij de spijsvertering en houd de mond fris en zoet.
  • Tegen buikpijn en flatulentie
  • In aromatherapie tegen luchtwegen problemen. maar niet te veel gebruiken, kan de hersenfuctie aantasten.
  • In etherische olie is het niet voor zwangere vrouwen.
  • in stoofpotjes met vlees
  • in brood en gebak
  • in melk : anijsmelk
  • in dranken griekse Ozou, Turkse Raki en Sambuca.

Wie is Dave Van de Moer

Dave is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *