Gember

Gepost door op 5 juli 2017

Gember is een specerij met een vrij sterke, zeer uitgesproken smaak en geur.

Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, uit de gemberfamilie. Het is tropische plant met een rietachtige stengel deze witte bloemen heeft.  De wortel is een verdikte wortelstok die horizontaal groeit en geel vanbinnen is. Uit deze wortel wordt gember gewonnen.

De belangrijkste actieve bestanddelen in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol. Ook aanwezig in gember zijn gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, casaicine, koffiezuur en curcumine. Gember gedroogd is scherper van smaak dan vers , omdat het meer shogaol bevat dat scherper is van smaak dan gingerol.

Gember is een bron van magnesium, kalium, vitamine b6 en krachtige antioxidanten. Het heeft een verwarmend effect en zou de bloedcirculatie stimuleren waardoor het ook gebruikt wordt om het libido te verhogen.

Gember heeft een lange geschiedenis als gebruik van specerij en kruidengeneesmiddel met name in Aziatische, Indische en Arabische landen.

In de Indonesische keuken vooral in hartige gerechten zoals babi ketjap. Djahé is Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Joodse keuken voorbeeld gemberbolus. Gember is ook een onderdeel van kerriemengsel. Japanse gember is afkomstig van andere plant, Ziniber mioga. De olie wordt ook in parfums gebruikt vaak als topnoot. In België en Nederland wordt gember vooral gebruikt in koek en gebak, gemberkoek, ontbijtkoek, speculaas.

Zaaien

  • Koop gember in de winkel of op de markt, let erop dat de wortel een aantal vinger vertakkingen heeft met knopen, uit de knopen groeien nieuwe scheuten.
  • Kies een warme schaduwrijke plaats in huis, gember kan niet tegen vorst en direct zonlicht.
  • Neem best een horizontale plantenbak, omdat de wortel horizontaal groeit.
  • Plant de gember met de knopen naar boven en bedek met een dun laagje aarde.
  • Bemest regelmatig en hou de aarde vochtig tot hij blaadjes krijgt.

Oogsten

  • De beste tijd om te oogsten is tijdens zijn winterslaap (8 a 10 maanden na het planten). De plant verliest zijn bladeren en het lijkt net of hij dood gaat maar dat is niet het geval , hij houd een winterslaap.
  • Graaf de gember uit en hij is klaar voor gebruik in de keuken.
  • Heb je een mooi stuk over met knopen kan je opnieuw aan de slag.

Toepassing

  • Stemgember
    • gember op siroop van zoet water.
  • Gemberbier
    • lichte biersoort met gember gebrouwen.
  • Gemberjam
  • Gembersiroop (met appelsap, recept)
  • Gekonfijte gember
    • gesuikerd zacht gembersnoep
  • Gemberthee (recept)
    • tegen keelpijn en hoesten
  • Tegen reisziekte en misselijkheid:
    • om de neiging tot braken te onderdrukken (stemgember)
  • Indigestie
    • Gember tintuur
  • Diabetes mellitus
    • diverse onderzoeken hebben anti-diabetische effect van gember aangetoond.
  • Hersenfunctie
    • gember heeft een positief effect op de concentratie en helpt bij het studeren.
  • Gember wordt als veilig beschouwd, zwangere vrouwen die 1 tot 1.5 gram gember nemen tegen braken en zwangerschapsmisselijkheid hebben geen verhoogt risico op kinderen met een aangeboren afwijking.
  • Ook voor de bijwerking van chemotherapie (braken en misselijkheid) heeft gember zijn nut bewezen.

Wie is Dave Van de Moer

Dave is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *